Cosmetica – biologisch, natuurlijk of conventioneel?

Met natuurlijke en biologische ingrediënten krijgt u meer zekerheid dat cosmetica geen nare effecten hebben op uw lichaam. Met natuurlijke ingrediënten wordt bovendien het milieu veel minder belast: de productie van natuurlijke ingrediënten is immers milieuvriendelijker en minder vervuilend. Echt biologische cosmetica is gecertificeerd door bijvoorbeeld Cosmebio, Ecocert of Nature et Progrès.

In conventionele cosmetica worden vaak synthetische en petrochemische ingrediënten gebruikt, en soms ingrediënten van dierlijke herkomst. We weten nog te weinig over de effecten op lange termijn van deze synthetische producten op de gezondheid en het welzijn van lichaam en geest.

Met natuurlijke ingrediënten is er meer zekerheid dat cosmetica geen nare effecten hebben op het menselijk lichaam. Zonder synthetische en petrochemische ingrediënten wordt bovendien het milieu veel minder belast: de productie van natuurlijke ingrediënten is immers milieuvriendelijker en minder vervuilend. Met producten die biologisch gecertificeerd zijn heeft u een extra garantie op de kwaliteit van natuurlijke cosmetica en natuurlijke make up, door de afwezigheid van bijvoorbeeld resten van pesticiden.

Hulpstoffen

Verreweg het grootste deel van alle cosmetica bestaat uit hulpstoffen, als oplosmiddel of als drager. Die hulpstoffen kunnen tot wel 95% van het gehele product uitmaken en als drager bieden zij een basis voor de actieve ingrediënten van de cosmetica.

In de conventionele cosmetica zijn deze hulpstoffen nogal eens gemaakt uit olie, maar hierbij gaat het meestal om minerale olie, zoals paraffine, paraffinum liquidum, vaseline, petrolatum. De productie hiervan is milieuvervuilend en minerale olie is onbruikbaar voor het menselijk lichaam. In conventionele cosmetica heeft de drager dus geen nut voor het lichaam en hebben alleen de actieve ingrediënten een effect op de huid, maar meestal zijn die ook niet natuurlijk.

De chemische industrie creëert steeds meer complexe synthetische substanties die niet in de natuur voorkomen en waarmee ons lichaam moeilijk kan omgaan. Vaak blijven ze achter in het lichaam of blokkeren de huid. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft aangetoond dat minerale olie kan worden opgeslagen in het lichaam en zo schade toebrengen aan de lever of ontstekingen veroorzaken aan het hart. Deze resultaten alleen al zijn reden genoeg om de voorkeur te geven aan biologische cosmetica.

Een andere benadering

Voor biologische cosmetica is de benadering geheel anders. De bron en kwaliteit van de hulpstoffen die worden gebruikt maken een dubbele werking mogelijk, samen met de actieve ingrediënten. Hulpstoffen zoals avocado, argan, jojoba olie, shea boter or kruidenwater werken samen met de actieve ingrediënten. Deze hulpstoffen hebben vaak een hydraterende en regenererende werking, en bovendien lijken de vetstoffen daarin veel meer op het vet dat zich van nature in onze huid bevindt. Dit verhoogt de bio-compatibiliteit van het product en de absorptie van de actieve ingrediënten.

De kwaliteit, diversiteit, en herkomst van actieve ingrediënten

In conventionele cosmetica vormen de actieve ingrediënten meestal maar tussen 0.5% en 5% van het eindproduct. In biologische cosmetica is dit percentage meestal veel hoger – sommigen hebben tot wel 70% actieve ingrediënten.

In de natuur vinden we een diversiteit aan ingrediënten, van plantaardige of minerale oorsprong, elk met specifieke en unieke kwaliteiten die in een lab niet kunnen worden gereproduceerd. De diversiteit van ingrediënten geeft de verschillende merken cosmetica elk hun eigen natuurlijke en gezonde eigenschappen. In de conventionele cosmetica is het moeilijk om de bron en de gebruikte hoeveelheden van alle grondstoffen te traceren. Biologische cosmetica worden gecontroleerd door organisaties die een kwaliteitskeurmerk verlenen. In Frankrijk houdt bijvoorbeeld Ecocert toezicht op de productie en hanteert strikte regels voor de herkomst en kwaliteit van de grondstoffen. Zij houden daarmee controle op de ingrediënten en op het productieproces.

Respect voor mens en milieu

In conventionele cosmetica worden grondstoffen gebruikt die chemische bestanddelen kunnen bevatten, zoals pesticiden, resten van chemicaliën, genetisch gemodificeerde organismen, etc. Deze substanties kunnen op lange termijn, door langdurig gebruik, schadelijke effecten hebben het menselijk lichaam en op het milieu. Biologische cosmetica zijn rijk aan actieve, organische ingrediënten die een sterke affiniteit hebben met de menselijke huid.

Biologische landbouw, de bron van veel ingrediënten in biologische cosmetica, respecteert per definitie de biodiversiteit en balans in de natuur. Door gebruik te maken van biologische producten steunt u dus de biologische landbouw, en draagt u bij aan de bescherming van water, lucht, en grond.

Bronnen